zaterdag 10 juni 2017

Vlaams toppunt.

Om Salamanca te verlaten rijden we via het groene fietspad rond het oude centrum, via de faculteiten van de universiteit. Het valt ons op hoe mooi alles is aangelegd en hoe proper het is. Dit lijkt wel een Zwitserse stad.
Daarna rijden we de N630 op. Stel je voor. Een steenweg in Vlaanderen, min of meer kaarsrecht. Dat is wat er tussen Salamanca en Zamora ligt. Hier echter geen lintbebouwing en ook geen slecht beton maar goede asfalt. Veel verkeer is er ook niet want er ligt vlak in de buurt een snelweg die hetzelfde traject aandoet. We maken daarom deze morgen behoorlijk wat snelheid. Vier andere fietsers-trekkers worden er vlot afgereden. Het landschap is goudkleuring zoals Salamanca. Dit keer zorgt het graan en de linzen ervoor. Op de middag rijden we Zamora binnen. 72 kilometer in drie en een half uur afgemaald.



Voor wie van oude gebouwen houdt, lijkt wandelen door Zamora als rondlopen in een snoepwinkel. Het stadje wordt ook als de hoofdstad van Romaanse kunst aanzien. Er zijn maar liefst 14 Romaanse kerkjes, de ene al kleiner dan de andere. Hoogtepunt is de kathedraal. De koepel is een van de drie byzantijnse koepels die er zijn in Spanje. De vorige zagen we in Plasencia en Salamanca. De kapellen binnenin zijn rijkelijk versierd. Voor Vlamingen voelt het gestoelte in het koor vertrouwd aan. Het is namelijk gemaakt door een Vlaamse meester. Ons hartje sprint nog meer op bij het betreden van de zaal met Vlaamse wandtapijten uit de 15e en 16e eeuw. Maar liefst acht meesterwerken vervaardigd in Brussel en Doornik hangen hier op. Dit zijn zonder meer topstukken. Er bestaat een reeks van acht tapijten over Hannibal. Vier ervan hangen hier in de zaal. de details en kleurenpracht zijn indrukwekkend. Vlaanderen mag hier trots op zijn.



We bezoeken nog het oude kasteel vanwaar we een mooi zicht hebben op de kathedraal en vele van de kleine kerkjes. Zaterdag is trouwdag. Vier in totaal zien we er. 
Zamora ligt aan de Duero. de rivier die in Portugal bekend is om de wijn. Er ligt uiteraard een Romeinse brug over het water. Drie graanmolens zijn gerestaureerd en malen hun graan 's avonds om zeven uur. Dat doet ons eraan denken dat het tijd is voor het avondeten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten