vrijdag 16 juni 2017

Santiago de Compostela

We hebben geslapen zoals als een blok graniet en slagen erin om niet voor acht uur aan het ontbijt te staan. Zo zijn we klaar voor de bestorming van de stad. Allereerst op het programma staat een bezoek aan de kathedraal. Eerst wat geschiedenis. Waarom lopen zoveel pelgrims te voet naar Compostela? Santiago is de Spaanse naam voor de apostel Jacobus. Jezus zond zijn apostelen uit om zijn leer te verspreiden. Zo belandde Jacobus op het Iberisch schiereiland. Pas in de negende eeuw werd zijn lichaam ontdekt op de plaatst waar nu de kathedraal staat. Al gauw kwamen pelgrims om het reliek te eren en ontstond er een stad. Die stad is nu met 100.000 inwoners zo groot als Leuven maar trekt duizenden pelgrims van over heel de wereld. Er zijn zeven officiĆ«le routes waarvan de Camino Frances de drukst belopen is. De originele is de primitivo omdat de koning na de vondst zelf kwam kijken of dit wel Santiago was. Hij is daarom de eerste pelgrim. Wij reden de Via de la Plata, een van de zeven camino's. Sint-Jacob wordt op drie manieren voorgesteld: als apostel, als pelgrim met Sint-Jacobsschelp en als veldheer, strijder tegen de Moren. Dat laatste is hij nooit geweest omdat de moren pas in negende eeuw Spanje bezetten. Het is kerkelijke "marketing" uit de 12e eeuw. 


De kathedraal dan. We zagen twee dagen eerder die in Ourense. Dat blijkt duidelijk een kleinere kopie te zijn. Deze in Santiago is zelfs eenvoudiger. Het meest indrukwekkende is het hoogaltaar dat nu voor de helft achter een stelling staat. Midden in het kruis van de kathedraal hangt een wierookvat van 100kg. Het zou het grootste ter wereld zijn.  Als je geluk hebt wordt het op het einde van de dagelijkse pelgrimsmis van links naar rechts gezaaid. Het zou indrukwekkend zijn. Wij slaan de pelgrimsmis over en bezoeken nog het museum dat bij de kathedraal hoort. Hier hangen Brussels wandtapijten naar een ontwerp van Rubens en ook Spaanse tapijten. Het is over duidelijk dat wat we in Zamora een paar dagen geleden zagen van veel hogere kwaliteit was. 
De stad staat voor de rest vol met middeleeuwse gebouwen rond drie thema's: godsdienst met kerken en kloosters, rede met de universiteit en Koninklijke macht waarvan het Hostal de los Reyes Catolicos het belangrijkste is. Dit gebouw werd door het koningspaar Isabella en Ferdinand in 1499 gebouwd als hospitaal voor pelgrims. Nu is het een luxueuze Parador. Wat ons opvalt is dat de meeste gebouwen vuiler lijken dat op de rest van onze reis. De reden hiervoor is dat er hier gebouwd is met graniet tegenover goudkleurige zandsteen in Extramadura en CastiliĆ« en Leon en dat het hier tweehonderd dagen per jaar regent. 

De dag en onze reis worden afgesloten door een openluchtconcert van een fanfare op de trappen van de kathedraal en een heerlijk laatst avondmaal. Morgen het vliegtuig op richting huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten