vrijdag 9 juni 2017

De gouden stad

Alle middeleeuwse en zelfs grote recente gebouwen zijn opgetrokken in gele zachte zandsteen uit plaatselijke steengroeves. Zeker bij zonsondergang ligt er een goudkleurige gloed over de stad. Salamanca is een mooie en gezellige stad die ook iets gemeen heeft met Leuven. Met 40.000 studenten en 160.000 inwoners heerst hier dezelfde jonge sfeer als in onze thuisbasis. De universiteit is een van de oudste van Europe (1418).
Eerst bezoeken we het Convento de San Esteban. Eenvoud en boetedoening straalt dit klooster niet uit. Rijkdom en grandeur zijn hier aan de orde. Daarna gids een Nederlandse die hier sinds 1992 woont, ons drie uur lang langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Gisteren bezochten we reeds de toren van de kathedraal. Vandaag doen we het interieur van de oude en nieuwe aan. De nieuwe is gebouwd naar het model van die in Sevilla en is de tweede grootste van Spanje. De basisstructuur is laatgotisch en de meeste decoratie is barok. Typisch voor Spanje is dat het koor in het midden staat. De oude kathedraal is een pak kleiner maar door zijn ouderdom gewoon weg schitterend. Het droge klimaat van Salamanca zorgt ervoor dat fresco's goed bewaard blijven. Het is een lust voor het oog. 
Daarna doen we de gebouwen van de universiteit aan. Het zijn niet de nieuwe faculteiten die op de rand van de stad liggen die we bezoeken maar de middeleeuwse gebouwen. Wat een pracht. Te veel om hier allemaal te beschrijven. 

Het meest merkwaardige gebouw is het Casa de las Conchas. Dit is een 15e-eeuws stadspaleis dat langs buiten is bekleed met 372 Sint-Jacobsschelpen.

Uiteraard doen we ook het Plaza Major aan. Op de gevels zijn afbeeldingen van koningen, ridders, generaals en culturele hooggeplaatsten te zien. Net vandaag wordt dat van Franco verwijderd. Afbeeldingen van de dictator mogen niet op de openbare plaatsen. 
Om drie uur is het tijd voor tapas. Ja, we zijn reeds aangepast aan de Spaanse tijden van eten. Diner is pas om negen uur. We hebben geluk met de keuze van het terrasje dat we uitkiezen. De tapas zijn heerlijk en prachtig geserveerd. In de namiddag wandelen we verder en bezoeken nog de toren van de Universidad en wat winkelstraten. Het is gezellig kuieren door de stad.

Morgen stappen we terug de fiets op, richting Zamora.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten