zondag 4 juni 2017

Ruta del vino

Vandaag is de route vrij gemakkelijk en relatief kort. We rijden slechts 71 kilometer tot Merida. Het vertrek vanuit Zafra is even flink klimmen en dan terug 14% bergaf. Na vijf kilometer volgen we een rustige weg door het land van de Cava. Wijngaarden, olijfgaarden, soms de twee door mekaar en één maal een verdwaald graanveld zijn ons decor.

Deze streek is gekend voor cava die ze hier Vla de la Plata noemen. In Merida zullen we een glaasje proeven. We komen daar aan op de middag en zoeken onmiddellijk de toeristische dienst. We hebben geluk want alles behalve het museum voor Romeinse kunst is doorlopend open tot negen uur 's avonds. De namiddag vullen met culturele bezoeken is niet moeilijk. Merida wordt niet onterecht het Rome van Spanje genoemd. Vlakbij ons hotel ligt de boog van Trajanus, een toegangspoort tot een belangrijk stadsdeel. Iets verder komen we bij de tempel van Diana. Deze tempel was het belangrijkste gebouw van het forum Romana. Je zou vergeten dat je hier in Spanje bent.  
De topattractie is het Romeins amfitheater en het theater die vlak naast mekaar liggen. Ze zijn beide schitterend omdat er nog heel veel intact is.

Nog verder is een grote Romeinse villa opgebouwd rond drie patio's, blootgelegd. Een overdekte gaanderij laat ons de ruïnes grondig bestuderen. Verder op onze wandeling komen we bij de Romeinse brug. Met zijn meer dan 700 meter lengte was dit de langste uit het Romeinse rijk van die tijd. Indrukwekkend.
Aan het eind van de brug ligt een Moorse ruïne van een burcht die in 834 werd gebouwd. De tweeduizend soldaten moeten de lokale bevolking in toom houden. Nog verder komen we bij de Circo Romana, een paardenpiste van meer dan 400 meter lang. Je ziet Ben Hur hier met zijn gespan de wedstrijd in zijn voordeel beslechten. Om af te sluiten wandelen we nog langs twee aquaducten. De ene verrast ons met zijn lengte. De andere met zijn hoogte. Wat de Romeinen tweeduizend jaar geleden allemaal presteerden is moeilijk om vatten tot je het hier ziet. Ondertussen zijn onze benen moe. Tijd voor het glaasje cava.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten