dinsdag 13 juni 2017

Gedonder

Gisteren zaten we in een romantisch hotel. Vandaag strandden we in een romantisch bushokje. Alles begon goed. Snel ontbijt. Vroeg op de baan en het ging goed vooruit. Eerste aanwijzing dat er iets stond te veranderen is dat er wolken aan de hemel verschenen. Die werden almaar dreigender en al gauw flitste de eerste bliksemschicht boven de bergen. We beginnen nog rustig aan een klim maar de wind komt meer en meer opzetten. Het onweer blijkt ons in te halen. Net voor we boven zijn moeten we noodgedwongen een oud vrouwtje gezelschap houden in een bushok. Het onweer barst dan pas in alle hevigheid los. Verder rijden zou te gevaarlijk zijn. Even houdt het op maar een tweede onweer dient zich aan. 

Na bijna twee uur knuffelen in het bushok verschijnt er een bus die naar onze plaats van bestemming rijdt. De beslissing is snel gemaakt. Wij gaan mee. De fiets gaat in het bagageruim onderaan de bus. Zelfs als we op de middag in Ourense aankomen, regent het nog en nuttigen we onze picknick onder een luifel van het busstation. 
Tegen twee uur klaart het op en beginnen we onze verkenning van de stad. Ourense dankt zijn bestaan de aanwezigheid van warmwaterbronnen. Reeds in de Romeinse tijd waren hier thermische baden. Nu nog zijn er verschillende, zelfs midden in de stad. Het verklaart ook de aanwezigheid van vele hotels. 
De meest interessante bezienswaardigheid is de kathedraal die gebouwd is naar een kopie van die in Compostela. Deze is echter opgedragen aan Sint-Maarten. Het mooiste is het portaal met schitterend beeldhouwwerk in zachte kleuren. 

Een van de kapellen is oogverblindend. Meer barok en bladgoud kan in een ruimte niet binnen. 
We wandelen daarna nog verder langs een riviertje dat uitond in de grote rivier Rio Mino. Daarover ligt uiteraard weeral een Romeinse brug. Deze versie is echter al meermaals verbouwd. 

Ondertussen is het terug 33 graden in de stad. Morgen wordt het terug goed weer. We rijden dan onze laatste traject naar Compostela. Wat zijn twee weken snel om.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten