donderdag 8 juni 2017

De verlichting tegemoet

Het is plezierig rijden, recht naar "den buiten". Vanuit BĂ©jar is het even naar beneden tot aan de rivier. Vandaar begint de opwarmer, snedig bergop om de verloren hoogte terug goed te maken. Nog even rechtsaf en we zitten in de natuur. Het lijkt wel Ierland, zo groen met muurtjes langs de weides. Een smal, kronkelend wegje brengt ons in een mooi dal. De zon geeft mooi warm ochtend licht maar onze handen hebben kou. Koeien kijken ons vragend na. Waarom zitten die twee al zo vroeg op hun fiets? Ontbijt om half negen vonden we te laat. We vertrekken daarom iets na zeven en hopen in een van de volgende dorpjes een bar te vinden. Dat lukt in Los  Santos. Een stuk brood, veel lekkere kaas, een koffie en een fruitsapje en we kunnen er weer tegen. Kenmerkend voor het landschap hier zijn grote graniet blokken en platen. Akkers komen hier niet voor. Koeien en schapen wel. 

Dichter tegen Salamanca, een bergpas verder, is het landschap terug weidser met grote akkers. We ontmoeten terug Compostella-stappers. Op een gegeven moment staat er een wegversperring omwille van werken. We negeren het, denkend dat een fiets altijd wel door kan. Splinternieuw asfalt ligt er. Daarbij is het zacht bergaf en blaast de wind in de rug. We rijden sneller dan verwacht Salamanca binnen. Al van vijf kilometer voor de stad komen we op een breed, groen fietspad terecht, weg van de auto's. Beter kan niet. 

Naast de Romeinse brug, in een park met zicht op de kathedraal nuttigen we onze picknick.

Een ijsje, terrasje en douche later bezoeken we het museum van Art Nouveau en Art Deco. Het moet niet altijd een Romeinse opgraving zijn. Het gebouw is schitterend, maar vooral de rijke collectie decoratiestukken is een bezoek meer dan waard. We bezoeken nog een klein klooster waar een nonnetje in perfect Engels ons haar koekjes verkoopt. Zo hebben we terug energie om de toren van de kathedraal te bestormen. Uniek aan deze toren is dat we een inkijk in de oude kathedraal krijgen alsook een vanop een hoge gaanderij in de nieuwe kathedraal terecht komen. We lopen zo hoog boven de andere bezoekers. Beneden zullen we morgen rondlopen.  Nu eerst een stukje eten en vroeg in bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten